Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین، کبوترخانه، کفترخان یا برج کبوتر محلی برای آشیانه کردن کبوترها است. بیشتر کبوترخانه‌ها به‌صورت برج‌های استوانه‌ای هستند که درون دیوارهای داخلی آن‌ها صدها حفره‌ کوچک برای لانه کردن کبوترها ایجاد شده است. هر کبوترخانه حدود ۱۴ هزار کبوتر را در خود جای می‌داد. در ساخت این کبوترخانه‌ها از خشت استفاده می‌کردند و روی آن را اندود کاهگل می‌کشیدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گذشته کود شیمیایی برای کشاورزی وجود نداشت، به‌همین دلیل کبوترخانه‌ها ساخته می‌شدند تا با جمع‌آوری مدفوع پرندگان بتوانند کود مورد نیاز را تهیه کنند. ساختمان درونی کبوتر خانه‌ها را شبیه کندوی زنبور عسل درست می‌کردند. کبوتران غذای خود را از مزارع اطراف تأمین می‌کردند. دیوارهای این برج‌ها به سمت فضای داخلی شیب داشتند تا فضله کبوترها مستقیم به داخل حفره مرکزی بیفتد و خشک شود. این برج‌ها سالی یک‌بار باز می شدند تا فضولات جمع آوری شوند.

ارتفاع این کبوترخانه‌های استوانه‌ای تا ۱۸ متر و قدمت این سازه‌ها در ایران به ۱۲۰۰ سال پیش می‌رسد. بیشتر این کبوترخانه‌ها در طول قرن شانزده و هفده میلادی به‌ویژه در زمان صفویان ساخته شده‌اند. در مناطق مرکزی ایران کبوترخانه‌های زیادی وجود دارد. به‌ویژه در اصفهان. در سفرنامه تاورنیه که در سال ۱۶۷۷ میلادی (۱۰۸۸ هجری) آمده است: در اطراف اصفهان بیش از ۳هزار کبوتر وجود داشته‌ است. البته کبوترخانه‌هایی در شهرهای مختلف ایران مانند یزد که معروف‌ترینش در میبد قرار دارد، آذربایجان، گلپایگان، خمین و ورزنه نیز وجود دارد.

کبوترخانه میبد

یکی از معروف‌ترین کبوترخانه‌های ایران، کبوترخانه میبد در استان یزد است. این کبوترخانه حدود ۴ هزار لانه دارد. بر روی پشت بام برج کبوترخانه میبد چهار برج کوچک و یک برج بزرگ قرار دارند که محل ورود و خروج کبوتران از آن جا بوده است. این اثر تاریخی در جنوب شرق باروی قدیم شهر ساخته است.

برج کبوترخانه ورزنه

در ورزنه نیز تعداد زیادی کبوترخانه وجود داشت. برج کبوتر خانه ورزنه متعلق به دوره صفویه است. این برج در نزدیکی پارک ساحلی و در مجاورت خیابان شیخ بهایی ورزنه واقع شده است. این کبوترخانه که شبیه به کندوی زنبور است بسیار زیبا و دیدنی است، بنابراین در سفر خود به ورزنه آن را از دست ندهید.

برج کبوترخانه مرداویج اصفهان

معروف‌ترین کبوترخانه اصفهان مرداویج است. کبوترخانه مرداویج شبیه به یک گل طراحی شده که هشت دایره دور تا دور آن قرار دارد و در مرکز آن یک دایره بزرگ‌تر دیده می‌شود. ارتفاع این برج به ۱۸ متر می‌رسد و قطر آن ۱۶ متر است. این برج سه طبقه با ۱۵ هزار لانه است. برای ورود و خروج کبوترها ۷۷۰ حفره در بالای آن تعبیه شده که اندازه آنها در حدی است که فقط کبوترها می‌توانند عبور کنند.

برج کبوترخانه ردان اصفهان

برج کبوترخانه ردان یکی از معدود کبوترخانه‌هایی است که در دوران قاجار ساخته شده است. ارتفاع این برج ۱۰ متر و قطر استوانه آن ۱۳ متر است. برج ردان در ۳ کیلومتری جنوب شهر اصفهان در روستای ردان قرار دارد.

برج کبوترخانه هزار جریب اصفهان

برج کبوترخانه هزار جریب در محوطه دانشگاه اصفهان قرار دارد. این برج در زمان صفویان ساخته شده است. باغ‌های هزار جریب نیز در اطراف این کبوترخانه قرار داشتند و از مدفوع این کبوترها به‌عنوان کود برای تقویت درختان استفاده می‌شد.  

برج کبوترخانه دستگرد خمینی شهر اصفهان

برج کبوترخانه دستگرد متعلق به دوران قاجار است. این برج در انحصار شهرداری و به عنوان یکی از نمادهای شهر مورد حفاظت قرار گرفته است. ارتفاع و قطر برج ۵متر است. برای بازدید ازاین کبوترخانه باید به استان اصفهان، خمینی شهر، خیابان پروفسور میردامادی، پارک مهر، روبه‌روی جاده دستگرد بروید.

برج کبوترخانه مبارکه

مبارکه در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی اصفهان یکی از زیباترین کبوترخانه‌های ایران را دارد که مربوط به دوره پهلوی است. این کبوترخانه به برج کبوترخانه ده قلوی زیباشهر مبارکه اصفهان معروف است. کبوترخانه ۱۰ قلو زیباشهر در بلوار امام رضا مبارکه واقع شده است و از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مسجد ۱۴ معصوم (لنج) زیباشهر قرار گرفته است.

کبوترخانه گورت اصفهان

کبوترخانه گورت در روستای گورت از توابع دهستان قهاب واقع است.  قدمت این کبوترخانه نیز به دوران صفویان می‌رسد.  

برج مارچین اصفهان

برج مارچین در محله مارچین اصفهان قرار دارد. قدمت این برج به دوران صفویان باز می‌گردد. ارتفاع این ۱۶ متر و قطر آن ۱۸متر است.  این برج نیز در خیابان امام خمینی و محله مارچین قرار دارد.

برج کبوترخانه آذر بهرام اصفهان

یکی از خاص‌ترین برج‌های کبوترخانه اصفهان آذر بهرام است. این برج تبدیل به یک کافه فرهنگی شده که فضایی برای مطالعه در آن تعبیه شده است. این برج دارای سه طبقه و قدمت آن ۴۰۰ سال است. برای بازدید از این کبوترخانه باید به بزرگراه شهید بابایی و ابتدای خیابان شهید بیگدلی بروید.

برج کبوترخانه نرگان فلاورجان اصفهان

کبوترخانه نرگان در روستای نرگان اصفهان سه طبقه دارد. قدمت برج نرگان به بیش از ۴۰۰ سال می‌رسد.

کبوترخانه‌های گلپایگان و خوانسار

اگر به گلپایگان هم سفر کنید در اطراف مزارع کشاورزی آن هنوز کبوترخانه‌هایی قرار دارد. کبوترخانه‌های خوانسار و گلپایگان برخلاف سایر کبوترخانه‌های مناطق اصفهان که استوانه‌ای شکل هستند، با نقشه چهارکنج و مستطیلی هستند.   

کد خبر 662056 برچسب‌ها سفر سفر - طبیعت‌گردی سفر - گردشگری استان یزد خبر مهم سفر - جاده استان اصفهان سفر - ایرانگردی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سفر سفر طبیعت گردی سفر گردشگری استان یزد خبر مهم سفر جاده استان اصفهان سفر ایرانگردی برج کبوترخانه کبوترخانه ها اصفهان برج برج کبوتر برج ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۲۸۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهران قدیم | «قبرستان ممنوعه تهران» کجاست و مدیریت آن با چه کسانی است؟ / عکس‌

به گزارش خبرآنلاین، قبرستان ممنوعه تهران، که با نام قبرستان دولاب نیز شناخته می‌شود، یک‌گورستان قدیمی مربوط به مسیحیان است. در واقع این قبرستان باغی بزرگ در اتوبان شهید محلاتی، بین خیابان‌های شهید رضایی و مستفیذ است که در میان اهالی به نام قبرستان «دولاب» شناخته می‌شود. این گورستان محل دفن مسیحیان کشورهای فرانسه، ایتالیا، روسیه و لهستان است که در سال‌های دور در ایران زندگی می‌کردند و در این کشور نیز از دنیا رفته‌اند. تعدادی از این افراد سرباز و بخشی دیگر افراد غیرنظامی بوده‌اند که در بین آن‌ها اشخاص مشهور نیز دیده می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین، افرادی که در این قبرستان به خاک سپرده‌ شده‌اند، ملیت‌های مختلفی دارند. ملیت هر فرد با یک پرچم بر روی قبر مشخص شده است. بر روی سنگ قبرها نیز علائمی چون صلیب یا تصویری از یک بانوی غمگین دیده می‌شود. افرادی که در این قبرستان آرمیده‌اند، سربازان گمنام روسیه و لهستانی‌هایی هستند که در جنگ جهانی دوم در راه برگشت به وطن جانشان را از دست داده‌اند. تعدادی از قبرها نیز مربوط به کنت‌های فرانسوی، شاهزاده‌های گرجی و پزشکان دربار قاجار و پهلوی است. افراد مشهوری مانند «اوانس اوگانیانس» اولین کارگردان سینمای ایران و موسس اولین مدرسه بازیگری در ایران، «شاهین سرکیسیان» موسس تئاتر مدرن در ایران، «کنت دو مونت فرت» اولین رئیس پلیس ایران، «ولادیسلاو هورودکی» معمار اهل لهستان، «ولادیمیر گاردایستکی» معمار ایستگاه راه‌آهن تهران، «آلفرد ژان بانیست لومر» موسیقی‌دان نظامی فرانسوی مربوط به دوران ناصرالدین‌شاه قاجار که نخستین سرود ملی ایران را ساخت، «دکتر کلوکه» پزشک فرانسوی محمدشاه قاجار و «دکتر تولوزان» پزشک مخصوص ناصرالدین شاه که از جمله اقدامات او در ایران می‌توان به بهداشت عمومی و تشکیل مجلس حفظ‌الصحه اشاره کرد.

اولین قبر متعلق به پزشک مخصوص دربار
این محدوده در گذشته‌های دور زمین کشاورزی بود که بعدها تبدیل به قبرستان شد. اولین فردی که در این منطقه به خاک سپرده شد، دکتر «کلوکه» پزشک اختصاصی محمدشاه و ناصرالدین‌شاه قاجار بود. «کلوکه» در سال۱۸۵۵ در این خاک دفن شد. بعدها دکتر تولوزان، یکی از پزشکان فرانسوی دربار قاجار، زمین‌های این منطقه را خرید و آن را به گورستان مسیحیان مقیم تهران تبدیل کرد. بخش‌های مختلف این گورستان توسط سفارت‌های فرانسه، ایتالیا و لهستان خریداری شد و اکنون آنها این محل را مدیریت می‌کنند.

قبرستان دولاب بیش از ۷۵ هزار مترمربع مساحت دارد و دارای ۵ بخش مختلف است. هرکدام از این بخش‌ها ورودی جداگانه‌ای دارند. در میان قبرستان نیز یک خیابان وجود دارد که این ۵ بخش را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم می‌کند. سه بخش کاتولیک، ارتدوکس و ارامنه گریگوری در قسمت شرقی و دو بخش ارامنه کاتولیک و آشوری‌های کلدانی در قسمت غربی قبرستان دولاب قرار دارد. بزرگ‌ترین بخش قبرستان دولاب مربوط به ارامنه است که حدود ۴۴ هزار مترمربع را در برمی‌گیرد. اغلب افرادی که در این بخش مدفون شده‌اند، ارامنه ایرانی هستند که در بین آن‌ها افراد نامی و سرشناسی چون شاهین سرکیسیان، آرام گارونه، اسرائیل ساهاکیان، زورا ساگینیان، مارکار قارابگیان، نیکلای لاوری و نیکوکاران درمانگاه خیریه آودیسیان دیده می‌شوند. قدیمی‌ترین سنگ قبر این بخش مربوط به سال ۱۳۷۵ است. پس از آن تدفین در این قبرستان از طرف شهرداری تهران ممنوع اعلام شد.

ترسناک‌ترین بخش قبرستان
مسیحیان ارتدوکس در بخش ارتدوکس‌های قبرستان دولاب دفن شده‌اند که از مشهورترین آن‌ها می‌توان به نیکولای مارکف معمار و آنتوان سوروگین عکاس اشاره کرد. این افراد هر دو روسی بوده‌اند و اصالت گرجی داشتند. در قسمت ورودی این بخش یک آرامگاه دیده می‌شود که با معماری گرجی و به شکل کلیسا ساخته شده است. این آرامگاه به مینادورا خوشتاریا، همسر آکاکی خوشتاریا تعلق دارد. آکاکی خوشتاریا تاجر گرجی است که امتیاز استخراج نفت شمال ایران را از دربار قاجار دریافت کرده و در این منطقه مشغول فعالیت بود. همچنین قسمت دیگری از قبرستان دولاب، که با عنوان ترسناک‌ترین بخش شناخته می‌شود، مربوط به ۲۶ مهندس ایتالیایی است. مهندسین معدنی که در سال‌های ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۳ در ایران کار می‌کردند و همین‌جا جان خود را از دست دادند. قبرهای این افراد در زیرزمین و لای دیوارها قرار دارد و سنگ قبر آن‌ها نیز به صورت ایستاده دوتادور این دیوارهای نصب شده است.

در واقع برای ورود به این بخش باید از میان مردگانی ایستاده عبور کنید که کمی ترسناک است. از سوی دیگر حدود ۱۴هزار و ۲۰۰ مترمربع از قبرستان متعلق به کاتولیک‌هاست. در این بخش قبر افراد مشهوری چون دکتر کلوکه، دکتر جمشید اعلم و ولادیمیر گاردایستکی دیده می‌شود. اکنون قبرستان ممنوعه توسط سفارت‌خانه‌های مربوطه مانند روسیه، لهستان، فرانسه و شورای خلیفه‌گری ارامنه مدیریت می‌شود. یک خانواده در این قبرستان زندگی می‌کنند که نگهبانی از قبرستان را بر عهده دارند.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902270

دیگر خبرها

  • بسته تشویقی شهرسازانه ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • (عکس) قبرستان ممنوعه تهران، کجاست و مدیریت آن با چه کسانی است؟
  • «قبرستان ممنوعه تهران» کجاست و مدیریت آن با چه کسانی است؟ (+عکس‌)
  • (تصاویر) «قبرستان ممنوعه تهران» کجاست و مدیریت آن با کیست؟
  • (تصاویر) «قبرستان ممنوعه تهران» کجاست و مدیریت آن با چه کسانی است؟
  • تهران قدیم | «قبرستان ممنوعه تهران» کجاست و مدیریت آن با چه کسانی است؟ / عکس‌
  • اتفاق عجیب در آزادی/ این پرسپولیسی‌ها دیگر محبوب نیستند
  • قهوه یا چای؟ همون همیشگی!
  • ساخت فرودگاه هایی که تبدیل به لانه پرندگان شد